2024. június 13. - Antal
  • Email:
  • Telefon: 36-52-410-811
  • 4032 Debrecen Bolyai u. 25.
Magyar In English
Istentiszteletek
Szivárvány újság
Zenék
Legfrissebb igehirdetések
Vallomások
Pályázati projekt

Pályázati projekt

Épületeink

1975-ben el kellet hagynunk gyülekezetünk eredeti, 1942-ben felszentelt nagy otthonát, a 800 ülőhelyes templomterű, és alagsorában sok termes, u.n. "Egyetemi templom"-ot, mely akkor szabályos adásvétel és csereszerződés nélkül, a diktatúra nyomására állami kézre került.

1975 őszén szentelték fel gyülekezetünk jelenlegi otthonát a Bolyai utcán. Ebbe az eredetileg 280 személyes templomba, - beleértve a hozzányitható 30 férőhelyes kistermet is - később még 100 darab pótszék került behelyezésre.

1980 tavaszán szólalt meg a gyülekezetünk saját erejéből építtetett új, két manuálos orgonája.

1985-ben saját költségén épített gyülekezeti házat egyházközségünk.

1990-ben, 15 évvel a megépítése után, egy új szobával bővítettük az eredetileg 72 négyzetméteres lelkészlakást. Az 1975-ben segédlelkész garzonnak szánt részben pedig, kialakítottuk az új, a templomi kicsi irodához képest tágasabb lelkészi hivatalt.

1995-ben szintén saját költségén új karzat építtetésével bővítette gyülekezetünk a templomot, immár 450 ülőhelyesre. De 1998-ra újra szűk lett a templom, ezért azóta vasárnap délelőttönként két egyforma istentiszteletet tartunk.

1997-ben örökség révén kapott gyülekezetünk egy kétszobás lakást, melyet segédlelkészi lakásként hasznosíthatunk.

1997-ben saját erejéből a templomkert köré 85 méter hosszú kerítést építtetett gyülekezetünk.

2002-ben gyülekezetünk tagjainak adományából felújíttattuk templomunk tetejét.

2002-ben a polgári kormány visszaadta egykori tulajdonunkat és otthonunkat az Egyetemi templomot a Magyarországi Református Egyháznak, majd az épület a Tiszántúli Református Egyházkerület tulajdonába került, és mi kerestük a további fejlődés lelki és épületbeli lehetőségeit.

2004 végén elvben megegyeztünk a Tiszántúli Református Egyházkerület elnökségével, hogy egykori tulajdonunk és otthonunk az Egyetemi templom az Egyházkerület tulajdonában és használatában marad, és ezért a Nagyerdei Gyülekezet hathatós kerületi támogatásból bővítheti majd Bolyai utcai épületét.

2007-ben először elkészítettük épületünk - több lépcsőben megvalósítható - hosszú távú bővítési kerettervét, melynek első ütemét a következő évben meg is valósítottuk.

2008-09-ben 210m² új rész megépítésével, egy átriumnak nevezett központi tér köré szervezve, összekötöttük a templomot és a régi gyülekezeti házat. Egyúttal részben átalakítottuk illetve fűtés rekonstrukció által korszerűsítettük már meglévő épületeinket is.

A 62 millió forintos beruházás költségeinek 40%-át az (az Egyetemi templom kompenzációjaként) az Egyházkerület, 60%-át pedig gyülekezetünk fizette.

Az átrium mint az épületegyüttes középpontja egyfajta 'előszoba' és közösségépítő funkciót hivatott betölteni. Az átriumban a kihangosítás és kivetítés, valamint szükség esetén az összenyitható ajtók által közel 100 alkalmilag behelyezhető székkel bővíthető a templomi ülőhelyek száma is.

A korábbi segédlelkész garzon szobáját 1990 óta irodaként használtuk de a gyülekezeti élet gyarapodása miatt az évek folyamán ez is kicsinek bizonyult. Az összezsúfolt különböző feladatok számára most külön van iroda, lelkészi szoba, hitoktatói szoba. Az öt kisebb-nagyobb méretű termünk pedig a kiscsoportos foglalkozások számára biztosít tágasabb lehetőségeket.

Gyülekezetünk megpróbáltatásokkal teljes hetven éves történetét és az Úr hatalmát, a templomkertben az új épületrész helyén egykor állt török mogyorófa törzséből faragott kereszttel örökítettük meg az átriumban.

2011-ben a templomkorszerűsítés első ütemeként saját erőből hőszigetelt üvegekkel láttuk el a nyílászárókat. A 2.300.000 forintos költséget két család adományából fizettük ki.

2011-ben a templomkorszerűsítés második ütemeként a színesebbé vált gyülekezeti élet (gyermek-ifjúsági műsorok, kamarakórus, és más szolgálatok) számára az úrasztala környékéhez dobogót építtettünk. A főbejárat fölötti karzaton a padokat megemeltük, hogy az ott ülők legalább a szószéket láthassák. A több mint másfél milliós költséget közadakozásból fedeztük.

Legfrissebb

Fotóalbumok:

Gyülekezeti hétvége
Imaéjjel

Videók:

Gyermekórások karácsonyi műsora (fél 11)
Gyülekezeti tábor - 2015
GYÜLEKEZETALAPÍTÁS
Életképek
Betöltés…
További fotók megtekintéséhez
kattintson ide!
Gyülekezeti virág
Gyülekezeti virág
Kattintson a virágra a gyülekezet felépítésének megtekintéséhez!
Gyülekezeti könyvtár
Gyülekezeti könyvtár
Kattintson a könyvtárunkban megtalálható könyvek listájához!